Εισβολή στη Συρία: «Δεν σταματάμε» λέει ο Ερντογάν στις πιέσεις για αποκλιμάκωση – 100.000 εκτοπισμένοι

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών, αλλά και των αμάχων παρά τις (στα λόγια) πιέσεις για αποκλιμάκωση- Δεν σταματάμε λέει ο Ερντογάν – Άπραγο το ΣΑ του ΟΗΕ- Εκκενώνονται καταυλισμοί προσφύγων, λόγω βομβαρδισμών – Έκλεισε και το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη ΒΑ Συρία – 100.000 οι εκτοπισμένοι – Διεθνείς αντιδράσεις

Έντεκα χωριά στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν, περιοχές που γειτονεύουν με την Τουρκία, είχαν καταληφθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία. Η πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό της Τουρκίας σφυροκοπούν τα τελευταία 24ωρα περιοχές κοντά στα σύνορα, ενώ με τη συνεργασία τουρκικών ένοπλων δυνάμεων και Σύρων αντικαθεστωτικών μαχητών το βράδυ της Τετάρτης σε συριακό έδαφος, έχει κηρυχθεί ουσιαστικά η έναρξη και της χερσαίας φάσης της επιχείρησης.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι έχουν σκοτωθεί  342 Κούρδοι ενώ έχουν επιβεβαιώσει ότι σκοτώθηκε και ένας Τούρκος Αξιωματικός Στο Τουρκικό έδαφος έχουν σκοτωθεί από ρουκέτες εννέα πολίτες, ενώ τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί και 10 τούρκοι στρατιώτες. Αντίθετα, η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέει πως από την Τετάρτη, που ξεκίνησε η τουρκική επιδρομή, 41 Κούρδοι μαχητές και 17 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις τουρκικές δυνάμεις, ενώ σήμερα 4 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από την κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού.Ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του χθες και άλλος ένας σήμερα στις εχθροπραξίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Συρία, έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας. Επιπλέον, δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σήμερα από οβίδες που έριξαν οι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί τις φοβίες των Ευρωπαίων, και όχι μόνο, για τους πρόσφυγες, ώστε να κάμψει τις διεθνείς αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει, απειλή την οποία χαρακτήρισε «εκτός τόπου» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα διαμήνυσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν θα τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής, παρά τις απειλές από αρκετές μεριές. 

Ο αμερικανός πρόεδρος που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική επίθεση ανακοινώνοντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, χθες έκανε λόγω για σκλήρές κυρώσεις, ενώ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την άδεια σε αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν “πολύ σημαντικές” νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ‘Αγκυρα στη βορειοανατολική Συρία, αλλά πρόσθεσε ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται. Οι ΗΠΑ μπορούν να “εξουδετερώσουν” την τουρκική οικονομία “αν καταστεί αναγκαίο”, δήλωσε ο Μνούτσιν. Και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία πριν γίνει «ανεπανόρθωτη» και υπογράμμισε πως η εισβολή της Τουρκίας υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε αλλά τα κράτη μέλη του δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς κάποια επόμενα βήματα.

Πλάνα του Russia Today από τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας:

100.000 εκτοπισμένοι

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία, εκ των οποίων ολοένα και περισσότεροι διαμένουν προσωρινά σε καταφύγια και σχολεία, μετά την έναρξη αυτήν την εβδομάδα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή, έγινε γνωστό σήμερα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Υπολογίζουμε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους», τονίζεται σε μια ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε άλλες κοινότητες, όμως ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων σπεύδει σε καταφύγια στις πόλεις Αλ Χασάκα και Ταλ Ταμέρ και πολλοί αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία».

Έκλεισε το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο

Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Σύρία αναγκάστηκε να κλείσει αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

“Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων”, τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.

6 νεκροί σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην υπό κουρδική διοίκηση πόλη Καμισλί

Έξι έχασαν τη ζωή τους ανάμεσά τους και άμαχοι σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σήμερα στην κουρδική πόλη Καμισλί, στην βορειοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας της υπό κουρδική διοίκηση περιοχής.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Αναζωπύρωση του ISIS με την βοήθεια της Τουρκίας

Οι κουρδικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως πέντε τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δραπέτευσαν σήμερα από μια φυλακή κοντά στην πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγαν οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.

Οι πέντε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τις κουρδικές δυνάμεις, δραπέτευσαν από τη φυλακή Ναβκούρ, η οποία βρίσκεται στα δυτικά προάστια του Καμισλί, επισήμανε ένας αξιωματικός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Ένας δεσμοφύλακας της φυλακής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εκεί κρατούνται «ξένοι μαχητές» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Παράλληλα, ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος των SDF έκανε λόγο για συνεχείς βομβαρδισμούς κοντά στη φυλακή Τζιρκίν, που βρίσκεται κοντά στη Ναβκούρ, όπου επίσης κρατούνται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου 12.000 μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, Σύροι, Ιρακινοί όπως επίσης και 2.500-3.000 ξένοι, που προέρχονται από 54 χώρες, παραμένουν υπό κράτηση στις φυλακές των Κούρδων, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο τους, τον Άμπντελ Καρίμ Όμαρ.

Από την πλευρά της, η Τουρκία πιστεύει ότι περισσότεροι από 1.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας όπου διεξάγεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, οι περισσότεροι ξένοι τζιχαντιστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.200-1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως φυλακές εντός της περιοχής, όπου η Τουρκία διεξάγει… την επιχείρησή της» σημείωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στο Reuters.

Οι κουρδικές αρχές διοικούν συνολικά 7 φυλακές υψίστης ασφαλείας, επισημαίνει μια κουρδική πηγή.

Εξάλλου, κρατούν χιλιάδες μέλη των οικογενειών τους σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία, όπως σε εκείνον του Αλ Χολ, όπου σήμερα ξέσπασαν ταραχές.

Στηρίζουμε του συμμάχους μας λένε οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «αντιτίθεται σφόδρα» στην τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, ωστόσο, δεν θα βάλει τους Αμερικανούς στρατιώτες στη μέση μιας «μακρόχρονης σύρραξης» μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων.

«Για να είμαστε σαφείς, δεν εγκαταλείπουμε τις κουρδικές συμμαχικές δυνάμεις μας» επισήμανε ο Έσπερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν με τους Κούρδους σε περιοχές της Συρίας.

Η Τουρκία έχει φέρει τις ΗΠΑ σε μια «δύσκολη κατάσταση», συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο Μαρκ Έσπερ ανέφερε, επίσης, πως προειδοποίησε τους Τούρκους εταίρους του για τη «ζημιά που η κατάσταση αυτή προκαλεί στις διμερείς σχέσεις μας».

Όπως υπογράμμισε, είπε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ να τερματίσει την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, ωστόσο δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Άγκυρα θα κάνει πίσω, επικαλούμενος κυρίως την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε χθες μαζί του.

«Δεν διακρίνω καμία υποχώρηση…» σημείωσε ο Έσπερ αναφερόμενος στην Τουρκία, τονίζοντας πως ο ίδιος και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι «προέτρεψαν (την Τουρκία) να τερματίσει την εισβολή».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ κάλεσαν την Τουρκία να βάλει τέλος στη στρατιωτική επιχείρησή της.

Καμία απόφαση: Η εισβολή της Τουρκίας συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συρίας, αλλά τα κράτη μέλη του δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματα.

Οι προσδοκίες να υπάρξει διεθνής παρέμβαση ήταν ούτως ή άλλως λιγοστές πριν από τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη: το ΣΑ του ΟΗΕ παραμένει βαθιά διχασμένο επί χρόνια όσον αφορά τη Συρία κι ευρύτερα τη Μέση Ανατολή.

Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, τα κράτη μέλη του ΣΑ συζήτησαν χθες επί σχεδίου απόφασης το οποίο καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, σύμφωνα με πολλές πηγές.Το κείμενο το οποίο διένειμε η Ουάσινγκτον χθες συμπεριλαμβάνει την φράση πως το ΣΑ εκφράζει «βαθιά ανησυχία» αλλά απέχει από το να αξιώνει τον «τερματισμό» της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης. Μετά τη συνεδρίαση, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δεν απέκλεισε την ομόφωνη έγκριση μιας ανακοίνωσης. Αλλά γι’ αυτό, διευκρίνισε, «πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες διαστάσεις της συριακής κρίσης, όχι μόνο η τουρκική επιχείρηση», αναφερόμενος στην «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του ΗΒ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί